Omgeving
strand, monumentale stadjes met gezellige terrasjes en restaurantjes, musea: .. Zeeland heeft het!
Noord-Beveland
is in vele opzichten een verrassende ontdekking voor zowel de
rustminnende, als ook voor de actieve vakantieganger!
Het schiereiland Noord-Beveland
is omgeven door de Noordzee, het Veerse Meer, het Natuurpark
Oosterschelde en de Deltawerken en ligt centraal in de provincie
Zeeland, tussen de gezellige plaatsen Zierikzee, Goes en Middelburg
Monumentale stadjes
Cultuur
snuiven, terrasje pikken of lekker winkelen: dat kan in Middelburg,
Zierikzee, Vlissingen en Goes. De vele monumentale panden, oude
pakhuizen, rijkelijk versierde
patriciërswoningen zijn het bezichtigen waard. Al deze plaatsen hebben gezellige terrasjes, restaurants en een
diversiteit aan winkels en leuke, aparte boetiekjes, waar je lekker kunt shoppen.
Belgische steden als Antwerpen, Gent en Brugge, zijn ook snel te bereiken via de Westerschelde tunnel.
Verstilde dorpjes
Ook de kleine dorpjes zijn een bezoek waard, zoals Dreischor en Nisse, waar het lijkt of de tijd stil te heeft gestaan. Het kleine maar oh zo prachtige Veere was een rijke plaats in de 16e eeuw. Nu lijkt het meer een "museum-dorp": maar vergis u niet: het mag zich al jaren een stad noemen.
Havens in Zeeland
Zeeland kent veel haventjes. Van kleine haventjes die door verzanding niet meer in gebruik zijn, tot stads haventjes met de vele plezierbootjes en grote havens zoals die van Vlissingen en Terneuzen, waar veel handel wordt verwerkt. U kunt een rondvaart door de haven maken.
De zilte zeeuwse keuken
Zeevoedsel zoals oesters, mosselen, vis en kreeft en zeewier is in elk restaurant te vinden. U kunt ook een kweker bezoeken en zelf ondervinden hoe alles geteelt/gekweekt wordt. Yerseke is dé plek waar je de oesterputten en de mosselkotters kunt vinden.
Al eens zeegroenten op je bord gehad? In Wolphaartsdijk zit een kweker die oa Zeekraal, Lamsoor teelt. Deze karakteristieke
planten van het Oosterschelde-gebied groeien op de grens van zee en land.
Liever zoet of alcoholisch?
U moet het zeker eens proberen: een Zeeuws biertje, Zeeuws wijntje of een jenever met zeewier. Bent u meer van het zoete? wat denkt u van Zeeuwse chocolade van het Kamperlands chocoladewinkeltje, of een Zeeuwse bolus, een Zeeuwse babbelaar. Weet u niet wat het is? Nou dan zou ik het zeker eens proeven!
Bloemen
De rozentuin in Kats is een bekend met zijn vele rozen en clematissen. Maar meerdere tuinen en kwekerijen kunt u bezoeken.
Vele akkerranden op Noord-Beveland zijn ingezaaid met een wild bloemen mengsel.
In het natuur en landschapsmuseum Terra Maris in Oostkapelle vindt u veel informatie over de Zeeuwse natuur.
Molens:
Zeeland telt 75 molens. Er werd met name graan en koolzaad gemalen. Vaak zijn ze op zaterdag te bezoeken. Dan hangt de blauwe vlag uit.
Wissenkerke telt 2 molens: "Landzicht" (1826) en "de Onderneming"(uit
1860).
In Colijnsplaat vindt u "Nooitgedacht" en "de Oudemolen" (de oudste molen van Zeeland)
In Kortgene vindt u: De Korenbloem".
In Vlissingen, bij de Oranjemolen, werd er flink gevochten in de 2e Wereld Oorlog. Geallieerden kwamen hier aan wal en noemden dit : Uncle Beach. In de molen is een expositie en nabij is een Biber ( eenmans-onderzeebootje van de Duitsers) te zien.
In Serooskerke is Molen de Jonge Johannes nu een kinder speel paradijs met eetgelegenheid
Kastelen
Zeeland kent enkele kastelen, waarvan sommige te bezoeken zijn. Vaak hebben ze in de geschiedenis veel te verduren gehad en zijn ze niet meer zoals ze vroeger ooit waren. Enkele bekende kastelen zijn Kasteel Westhove (Oostkapelle), Slot Moermond (Renesse), Slot Baarland (Baarland), kasteel Ter Hooge ( Middelburg) en slot Haamstede (Haamstede).
Een
bezoek waard is Fort Rammekens (Ritthem). Het oudste zee-fort van
West-Europa. Helaas is veel vernield, maar wat over is blijft imposant en u
heeft er een prachtig uitzicht over de Westerschelde.
Vuurtorens in Zeeland
Om de zeevaart veilig te laten varen, zijn er al sinds de Romeinse tijd vuurtorens en overige bakens geplaatst langs de Nederlandse kust. Elke vuurtoren heeft zijn eigen licht, zodat je kunt zien waar je bent. In Zeeland vindt u een 70 tal vuurtorens in diverse bouwstijlen. Enkele kunt u beklimmen!
De Oosterscheldekering
Tot 1960 was Noord-Beveland alleen met de boot bereikbaar. Nu zorgen de Zeelandbrug, de Oosterscheldekering en de Westerschelde tunnel voor een goede verbinding met het vaste land.
Na diverse dijkdoorbraken (de laatste waren in de 2e Wereld Oorlog en met de overstroming in 1953) besloot de regering een goede effectieve kustbewaking te maken: het zogenaamde Deltaplan. Vele dijken werden gerenoveerd, dammen gebouwd (zoals de Stormvloedkering in de Oosterschelde) Zeeland ligt grotendeels onder zeeniveau: goede dijken en dammen zijn van levensbelang.
Musea
Zeeland heeft een 45 tal diverse, gevarieerde musea. Ook
voor kinderen is een museum een leuk uitstapje, omdat er vaak
kinder-rondleidingen of speurtochten met opdrachten georganiseerd worden
Verder heeft Zeeland diverse leuke druk bezochte kunst exposities en kunst/atelier routes. De
ateliers zijn dan geopend en ook kunstenaars die normaal hun atelier
niet openstellen, tonen dan op eigen terrein of op een andere boeiende locatie hun diverse soorten kunst: perfecte plaatsen om een uniek
handgemaakt cadeautje/souvenir te kopen.
Markten & fairs
Gedurende het hele jaar
worden vele markten en fairs georganiseerd: garden fairs, rommelmarkten, boekenbeurzen,
jaarmarkten en antiek markten. Voor iedere speurneus valt er wel wat te vinden.
Evenementen het gehele jaar door..
Ook zijn er tal van sportieve evenementen zoals de kustmarathon, sloepenraces, georganiseerde fietstochten, natuurexcursies. Muziek festivals ontbreken uiteraard ook niet. In elke plaats wordt wel iets gezelligs georganiseerd. Kortom: never a dull day in Zeeland!
(voor diverse agenda's raadpleeg voor Noord-Beveland: zeeuwseiland.nl en voor geheel Zeeland: badkoerier.nl of zeeland.com ) , voor schouwen Duiveland voor zuid-Beveland
Nostalgie
De Zeeuwse
klederdracht, was van plaats tot plaats zeer verschillende. Diverse verenigingen en musea laten deze kleding nog zien. De Zeeuwse Knoop vorm die je nu in veel cadeaus ziet was vroeger een broeksknoop of een onderdeel van een halsketting van
de vrouw. Ook de houten klompen hoorden tot het kostuum. Nog steeds worden deze gemaakt in Heinkenszand.
Zeeland verweven is met de zee en de visserij: vele hedendaagse feesten zijn hieraan verwant: mosselfeesten, havendagen en visserijdagen.
Andere Zeeuwse tradities zijn: ringrijden (men rijdt zonder zadel op een Zeeuws trekpaard en probeert met een lans door een ring te steken), sjeesjes rijden (ringrijden maar dan in koetsjes), Straô rieën (Elk jaar in 6 weekends voor Pasen rijdt men met versierde paarden door de branding van de zee om zo de hoeven van de paarden te wassen), Vlas-dag (vroeger werd hier veel vlas geteeld),
Bietentocht (Vroeger werden geoogste bieten via de landbouwhaventjes met man- of paardekracht over het water naar de suikerfabriek vervoerd).
Dierenparkjes en kinderboerderijen
Altijd leuk, gezellig en leerzaam. Zoals Berkenhof's tropical zoo met zijn vele fantastische vlinders, Schapenmelkerij Mariekerke, Imkerij de Wilde, reptielen opvangcentrum Iguana. In zeeuws Vlaanderen zit zelfs een struisvogelboerderij en een paardenmelkerij.
Relax moment voor uzelf
Geniet van het avond-zonnetje op het strand of een stilte wandeling door de natuur. Heerlijk zo een zen momentje. U kunt ook een sauna bezoeken of een massage ondergaan. In Zeeland gebruikt men veel streekeigen producten:
Zeeuwse babbelaar massage olie, Zeeuwse mosselscrub, algen voetenbadje,
zeeuwse klei pakkingen, zeewiercrème of een een bodypacking van pure melk van zeeuwse
trekpaarden.